Zeytinyağı Nasıl Yapılır?
Zeytin toplanır, temizlenir ve yıkanır. Zeytinler ezilip
zeytin hamuru elde edildikten sonra oluşan yağı hamurdan ayırmak için su
ilavesi yapılır ve ezmeye devam edilir. Yağın yoğunluğu sudan az olduğu için su
üzerinde biriken yağlar toplanır. Bu sayede zeytinyağı elde edilmiş olur. Tabii
ki bu işlemler sonrasında zeytinyağının yapımı bitmemektedir. Yağın kalitesini
arttırmak adına daha sonrasında rafine işlemleri yapılmaktadır. Rafine
işlemleri sayesinde zeytinyağının kokusu alındığı gibi yağ içerisinde yer alan
yüksek asit özellikleri de yok edilir. Bu sayede kalite değeri yüksek olan
zeytinyağları üretilmiş olur.
Sızma yağ nedir?
Kokusunda ve tadında kusur olmayan, serbest asitlik derecesi
en çok %0.8 dizem olan en iyi kaliteli doğal zeytinyağıdır.
Soğuk sıkım nedir?
Zeytinyağı üretiminde en çok kullanılan yöntem, daha çok yağ
elden etmek için sıkım esnasında zeytin hamurunu 38 dereceye kadar ısıtmaktır.
Isıtma işlemi yağ içerisindeki pek çok faydalı vitamin ve mineralin ölmesine
sebep olur. Soğuk sıkım yönteminde ise sıkım esnasında zeytin hamuru en fazla
27 dereceye kadar ısıtılır ve bu hamur mekanik yöntemle sıkılır. Böylelikle
daha az ama daha sağlıklı ve kaliteli zeytinyağ elde edilir. Bazı üreticiler
tarafından maliyetli ve getirisi az olduğu için tercih edilmeyen soğuk sıkım
zeytinyağlarına gurme zeytinyağı da denir. Eğer erken hasat zeytini, soğuk
sıkım ile 4 saat içerisinde yağa dönüştürülürse ve zeytinler organik tarım
mahsülü ise dünyanın en kaliteli sağlık iksiri elde edilir.
Erken hasat nedir?
Ekim-Kasım aylarında toplanan henüz yeşil haldeki asit ve
oksidasyon oranı düşük zeytinlerden üretilir. Olgun hasat zeytinine göre daha
az ama daha kaliteli yağ elde edilir. Tadı meyvemsi, aroması baskın ve kokusu
tazedir. Erken hasat zeytini, toplandıktan sonra zarar görmemesi için kasalara
konularak hemen sıkıma götürülür ve 4 saat içinde yağa dönüştürüldüğü için
oldukça kaliteli zeytinyağı elde edilir. Bolca klorofil içerdiği için ışık
görmemesi şartıyla elde edilen yağ daha uzun süre dayanır. Antioksidan özelliği
en üst seviyededir.Erken hasat zeytinyağı neden daha maliyetlidir?Olgunluğunu
tamamlamadan, yeşilken (erken hasat) toplanan 8 kg zeytinden 1 kg yağ çıkar.
Olgun toplanan zeytinin 4 kg’ı 1 kg yağ verir. Bu nedenle erken hasat
zeytinyağının maliyeti ve fiyatı yüksektir.Dizem nedir?Zeytinyağı üretimi yapan
bazı bölgelerde, zeytinyağının asit derecesini ifade etmek için dizem kelimesi
kullanılır. Değer olarak 1/10 asit ölçüsü 1 dizem olarak ifade edilir. Örneğin
0,8 asit değerine sahip bir zeytinyağı 8 dizem olarak belirtilir.
Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilir?
Kaliteli zeytinyağı elde etmek kadar zeytin yağını uygun
koşullarda muhafaza etmek de önemlidir. Zeytinyağı güneş ışığı görmeyen
ortamda, oda sıcaklığından biraz serin bir yerde saklanmalıdır. Mümkünse 14-15
derece olmalıdır odanın sıcaklığı. Zeytinyağı
koku olmayan yerde saklanmalıdır, çünkü zeytinyağı koku çekme özelliğine
sahiptir. Zeytinyağları renkli cam şişelerinde, renkli camlı damacanaların
içinde saklanmalı ve zeytinyağı konan şişenin ağzı kapalı olmalıdır. Plastik
şişeler, teneke ya da saç kaplar saklamada uygun değildir. Zeytinyağı ağzı açık
olacak şekilde havayla uzunca temas içinde olursa yağ bozulur, asitlik düzeyi
de artar. Usulüne uygun olarak saklanan zeytinyağları özelliklerini hiç
kaybetmeden 2 yıl, rafine zeytinyağları 1,5 yıl dayanırlar. Plastik kaplardan saklanan
zeytinyağlarının erkeklik hormonunu bozduğu araştırmalar söylüyor.
Yorumlar
Yorum Gönder