Zeytinyağı Hakkında


Zeytinyağı Nasıl Yapılır?

Zeytin toplanır, temizlenir ve yıkanır. Zeytinler ezilip zeytin hamuru elde edildikten sonra oluşan yağı hamurdan ayırmak için su ilavesi yapılır ve ezmeye devam edilir. Yağın yoğunluğu sudan az olduğu için su üzerinde biriken yağlar toplanır. Bu sayede zeytinyağı elde edilmiş olur. Tabii ki bu işlemler sonrasında zeytinyağının yapımı bitmemektedir. Yağın kalitesini arttırmak adına daha sonrasında rafine işlemleri yapılmaktadır. Rafine işlemleri sayesinde zeytinyağının kokusu alındığı gibi yağ içerisinde yer alan yüksek asit özellikleri de yok edilir. Bu sayede kalite değeri yüksek olan zeytinyağları üretilmiş olur. 

Sızma yağ nedir?  


Kokusunda ve tadında kusur olmayan, serbest asitlik derecesi en çok %0.8 dizem olan en iyi kaliteli doğal zeytinyağıdır.  

Soğuk sıkım nedir?      

Zeytinyağı üretiminde en çok kullanılan yöntem, daha çok yağ elden etmek için sıkım esnasında zeytin hamurunu 38 dereceye kadar ısıtmaktır. Isıtma işlemi yağ içerisindeki pek çok faydalı vitamin ve mineralin ölmesine sebep olur. Soğuk sıkım yönteminde ise sıkım esnasında zeytin hamuru en fazla 27 dereceye kadar ısıtılır ve bu hamur mekanik yöntemle sıkılır. Böylelikle daha az ama daha sağlıklı ve kaliteli zeytinyağ elde edilir. Bazı üreticiler tarafından maliyetli ve getirisi az olduğu için tercih edilmeyen soğuk sıkım zeytinyağlarına gurme zeytinyağı da denir. Eğer erken hasat zeytini, soğuk sıkım ile 4 saat içerisinde yağa dönüştürülürse ve zeytinler organik tarım mahsülü ise dünyanın en kaliteli sağlık iksiri elde edilir.  

Erken hasat nedir?       

Ekim-Kasım aylarında toplanan henüz yeşil haldeki asit ve oksidasyon oranı düşük zeytinlerden üretilir. Olgun hasat zeytinine göre daha az ama daha kaliteli yağ elde edilir. Tadı meyvemsi, aroması baskın ve kokusu tazedir. Erken hasat zeytini, toplandıktan sonra zarar görmemesi için kasalara konularak hemen sıkıma götürülür ve 4 saat içinde yağa dönüştürüldüğü için oldukça kaliteli zeytinyağı elde edilir. Bolca klorofil içerdiği için ışık görmemesi şartıyla elde edilen yağ daha uzun süre dayanır. Antioksidan özelliği en üst seviyededir.Erken hasat zeytinyağı neden daha maliyetlidir?Olgunluğunu tamamlamadan, yeşilken (erken hasat) toplanan 8 kg zeytinden 1 kg yağ çıkar. Olgun toplanan zeytinin 4 kg’ı 1 kg yağ verir. Bu nedenle erken hasat zeytinyağının maliyeti ve fiyatı yüksektir.Dizem nedir?Zeytinyağı üretimi yapan bazı bölgelerde, zeytinyağının asit derecesini ifade etmek için dizem kelimesi kullanılır. Değer olarak 1/10 asit ölçüsü 1 dizem olarak ifade edilir. Örneğin 0,8 asit değerine sahip bir zeytinyağı 8 dizem olarak belirtilir.

Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilir?

Kaliteli zeytinyağı elde etmek kadar zeytin yağını uygun koşullarda muhafaza etmek de önemlidir. Zeytinyağı güneş ışığı görmeyen ortamda, oda sıcaklığından biraz serin bir yerde saklanmalıdır. Mümkünse 14-15 derece olmalıdır odanın sıcaklığı.  Zeytinyağı koku olmayan yerde saklanmalıdır, çünkü zeytinyağı koku çekme özelliğine sahiptir. Zeytinyağları renkli cam şişelerinde, renkli camlı damacanaların içinde saklanmalı ve zeytinyağı konan şişenin ağzı kapalı olmalıdır. Plastik şişeler, teneke ya da saç kaplar saklamada uygun değildir. Zeytinyağı ağzı açık olacak şekilde havayla uzunca temas içinde olursa yağ bozulur, asitlik düzeyi de artar. Usulüne uygun olarak saklanan zeytinyağları özelliklerini hiç kaybetmeden 2 yıl, rafine zeytinyağları 1,5 yıl dayanırlar. Plastik kaplardan saklanan zeytinyağlarının erkeklik hormonunu bozduğu araştırmalar söylüyor.

Zeytinyağının Faydaları:

  • Kuru ciltler yapısına sahip kişilerde nemlendirici görevi yapar. Özellikle dizlerde ve dirseklerde oluşan kuruma zeytinyağı kullanılarak yumuşatılabilir.
  • Zeytinyağı kuru saçlarda müthiş etki yaratır. Saçlara daha parlak ve yumuşak görünüm kazanmasını sağlar. Dört yemek kaşığı zeytinyağı bir kâseye konulup birde bir yemek kaşığı bal ilave edilir. Bu karışım önce bal çözülene kadar karıştırılıp sonra da saç diplerine masajla yedirilir. 20 dakika bekledikten sonra ılık suyla yıkanır. Saç köklerini ve saç derisine güç katar. Saçlar daha sağlıklı bir görünüm kazanır.
  • Sindirim sistemine olan katkısı zeytinyağının faydaları arasındadır. Saç ve cilt bakımından sonra da en çok sindirim sisteminin yararı için kullanılmaktadır. Bağırsakların daha düzenli ve rahat çalışmasını sağlar. Basur, kabızlık gibi rahatsızlıkları önleyici etkisi vardır. Antioksidan içerdiği için bağırsakları zararlı maddelerden arındırmada fayda sağlar.
  • Meme kanserinin oluşmasını önleyerek diğer riskleri de azaltıcı etkiye sahiptir. Aynı zamanda emzirme dönemindeki annelerin göğüs uçlarında oluşan yara veya çatlaklara ilaç olarak da kullanılabilir.
  • Diyabet hastalarına tavsiye edilen sağlıklı bir besin maddesidir. Diyabet hastalarının vücudunda oluşabilecek rahatsızlıklar için hafifletici etkiye sahiptir. Kan şekeri seviyesini düşürür ve kan basıncını düzenler.
  • Karaciğer daha sağlıklı çalışabilmesi için tüketilmesi uygun bir besindir. Karaciğerin daha çok çalışmasını sağlar ve karaciğeri temizler.
  • Alzheimer hastalığına karşı faydalı olduğu bilinmektedir. Zeytinyağı Alzheimer hastalığına neden olan etkenleri ortadan kaldıran bir etkiye sahip.
  • Kemikleri korur. Özellikle de kireçlenmeye karşı çok faydalıdır. Kemiklerde erimeyi ve kırılganlığı azaltır.
  • Ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Ruh sağlığını korur ve zihni kuvvetlendirir.
  • Zeytinyağı kilo vermeyi kolaylaştıran besinlerdendir. Zeytinyağı sindirimi rahatlattığı için kilo vermeyi de kolaylaştırıcı bir etkisi vardır.
  • Kandaki kolesterol düzeyini kontrol eder ve damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur. Kalp ve damar sağlığımız için olumlu etkileri bununla sınırlı olmamakla birlikte kötü kolesterolü de azaltır. Ayrıca tansiyonu kontrol altında tutması bilinen zeytinyağı faydaları arasındadır.
  • Çocuk gelişiminde çok önemli bir yeri olan yağ asitlerine sahip olduğu için, anne sütüne benzer özellikler taşır. Bu yağ asitleri büyümekte olan bebeklerin ve çocukların kemiklerini güçlendirmede katkısı vardır. Anne karnındaki bebeğin ve doğumdan sonar da bebeğin beynini, genel olarak sinir sisteminin gelişimini sağladığı için gebe ve emziren annelere özellikle faydalıdır.
  • Yaşlılıkta, genel olarak dokulardaki, organlardaki ve beyin fonksiyonları üzerindeki etkileri geciktirmektedir.
  • Gastrit ,ülsere ve reflüye karşı koruma sağlar. Midedeki asidi azaltır. Hazmı kolaylaştırır, besinlerin bağırsaklar tarafından daha iyi emilmesini ve sindirilmesini sağlayarak bağırsakların çalışmasını düzenler. Bağırsaklardan geçişleri kolaylaştırarak kabızlığa engel olur.
  • Safra kesesinde safra taşı oluşmasını engeller, dalakta taş oluşumunu engeller. Sarılığa ve karaciğer ağrılarına iyi gelir.
  • İlaç olarak kullanılabilen zeytinyağı; tahrişin neden olduğu acıyı ve yanmayı gideren ve yumuşatıcı özellikte olan, yaralanmalarda da enfeksiyon oluşmasına karşı oldukça faydalıdır.

Yorumlar